חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים
תאונת דרכים מוגדרת בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה- 1975 (להלן: "חוק הפיצויים") כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". בגדר תאונת דרכים נכללות גם תאונות שאירעו בנסיבות מסוימות במהלך כניסה ויציאה מהרכב, דחיפה או גרירה של רכב, תיקון או טיפול ברכב שלא במהלך העבודה, התדרדרות או התהפכות של רכב והתנתקות או נפילה של חלק מהרכב או מטענו.
הנה כי כן, בגדר תאונת דרכים לא נכלל רק מקרה של התנגשות בין שני רכבים, שכן גם נפילה במהלך נסיעה בתחבורה ציבורית, תאונה שאירעה במהלך יציאה או כניסה לרכב ובנסיבות מסוימות גם תאונה שאירעה כתוצאה משימוש במלגזה, מהוות תאונות דרכים.
בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, נפגעי תאונת דרכים זכאים לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו להם בעקבות התאונה ללא כל קשר למידת אחריותם לקרות התאונה,
מומלץ לאדם שנפגע בתאונת דרכים להתייעץ עם עורך דין בהקדם האפשרי אשר בקיא בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. עורך הדין ינחה את נפגע התאונה כיצד לפעול לאחר התאונה, יבחן האם התאונה עונה להגדרת "תאונת דרכים", יפנה להתייעצות עם מומחים רפואיים על מנת לבחון את הנזק שנגרם בעקבות התאונה, ולאחר מכן יפנה לחברת הביטוח וכן יגיש תביעה לבית המשפט על מנת לקבל את הפיצוי המקסימלי בגין הנזק שנגרם בעקבות התאונה.
כללים להתנהלות נכונה לאחר תאונת דרכים:
- לכתוב את מספר הרישוי של כלי הרכב המעורבים בתאונה.
- לכתוב פרטי הנהגים המעורבים בתאונה, לרבות שם, מספר תעודת זהות, כתובת, מספר טלפון ופרטי פוליסת ביטוח.
- לתעד את מקום התרחשות התאונה, אופן התרחשותה (לצלם את מיקום כלי הרכב בעת התרחשות התאונה) ואת הנזקים שנגרמו לכלי הרכב המעורבים בתאונה.
- במקרה של פגיעה גופנית- לתעד את נזקי הגוף שנגרמו בעקבות התאונה ולפנות לקבלת טיפול רפואי בבית החולים בסמוך לאחר התאונה. כמו כן, יש להקפיד על קבלת טיפול רפואי ומעקב אצל הרופאים הרלוונטיים.
בעת הביקור בבית החולים חשוב מאוד לציין שסיבת ההגעה היא תאונת דרכים וכן לפרט את כל הכאבים והפגיעות מהם הנכם סובלים ולוודא שהרופא תיעד את תלונותיכם במלואם. בנוסף, חשוב מאוד לדרוש העתק של כל התיעוד הרפואי של הביקורים והטיפולים שהתקבלו בעקבות התאונה, וכן לאסוף קבלות בגין הוצאות שנגרמו בעקבות התאונה, כגון נסיעות, חניה, רכישת תרופות עזרה במשק בית וכו'.
- לדווח על התאונה למשטרה.
הפיצוי בגין תאונת דרכים
בתביעות בגין נזקים שנגרמו בעקבות תאונות דרכים התובע לא נדרש להגיש חוות דעת רפואית מטעמו, שכן בית המשפט ממנה מומחים רפואיים מטעמו (ככל שיש אינדיקציה לקיומה של נכות). המומחה/ים הרפואיים שבית המשפט ממנה בודקים את התובע ונותנים דעתם בעניין היקף הפגיעות שנגרמו בעקבות התאונה ושיעור הנכות שנותר לתובע.
המצב מעט שונה במקרה של תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, שכן במקרה כזה, ככל שהוגשה תביעה לנכות מעבודה במוסד לביטוח לאומי, הנכות שקבע המוסד לביטוח לאומי מחייבת את הצדדים לתביעה. חרף האמור לעיל, במקרה בו תובע או נתבע סבורים שהנכות שנקבעה על ידי המוסד לביטוח לאומי אינה משקפת את הנזק שנגרם לתובע בפועל, באפשרותם להגיש בקשה להביא ראיות לסתור.
בהתאם להלכה הפסוקה, בקשה להבאת ראיות לסתור תתקבל רק במקרים חריגים בהם הדבר דרוש לצורך עשיית צדק ומטעמים מיוחדים שירשמו. מפסיקת בית המשפט העליון בסוגיה עולה כי קיימים שני סוגי טעמים המצדיקים הבאת ראיות לסתור- פגם מהותי בהליך קביעת הנכות או קיומם של טעמים עובדתיים חדשים וכבדי משקל המצדיקים הבאת ראיות לסתור את הנכות שקבע המוסד לביטוח לאומי.
בירור תביעה בגין תאונת דרכים עשוי לארוך זמן רב, אולם במקרים מסוימים, בהם הנפגע נפצע באופן שלא מאפשר לו לעבוד באופן קבוע או זמני, ניתן להגיש בקשה לתשלום תכוף, המאפשרת קבלת תשלום לצרכי מחייה, על חשבון הפיצוי העתידי שיפסק לטובת התובע לאחר סיום בירור ההליך.
נפגעת בתאונת דרכים? פנה למשרדנו לקבלת ייעוץ ראשוני באמצעות טופס "צור קשר".